Biserica Adormirea Maici Domnului


Adresa: 
Str. Nicolae Bălcescu, 30,
605500-Slănic Moldova, jud. Bacău
Tel.: 0234/348371 
Filiale: Cerdac 
Statistică: 
Familii: 258; credincioşi: 650

Paroh:
Dăncuţ Petrică

Prezentare
     Oraşul Slănic Moldova, staţiune balneoclimaterică, este aşezat în partea de sud-vest a judeţului Bacău, la 17 km de Târgu Ocna, într-o mică depresiune, îngustă şi lungă, mărginită de culmi înalte, acoperite de fag şi brad, pe valea pârâului Slănic, de la care şi-a luat numele, la o altitudine de 530 m. Primii locuitori ai Slănicului au fost 12 familii de "rufetaşi", ţărani care lucrau la ocnele de sare, aduşi de serdarul Spiridon prin anul 1808, pentru a amenaja izvoarele tămăduitoare descoperite aici. În anul 1812 vin la Slănic cei dintâi bolnavi. În 1840 staţiunea apare pentru prima dată pe harta ţării sub denumirea de Feredeiele Slănicului. La sfârşitul veacului trecut, Slănic Moldova era o staţiune balneoclimaterică modernă pentru acele vremuri, care putea sta alături de staţiunile străine. În 1881, apele izvoarelor nr. 1, nr.3 - acesta din urmă supranumit şi "regele Slănicului" - şi nr. 4 obţin medalia de argint la expoziţia internaţională de balneologie de la Frankfurt pe Main, iar în 1883, la expoziţia de la Viena, medalia de aur. De atunci staţiunea a fost supranumită "Perlă a Moldovei" renume care dăinuieşte până în zilele noastre. Într adevăr, apele sale minerale, neîntrecute de multe izvoare similare din lume, la diferite expoziţii din străinătate, unde au înfruntat concurenţa unor izvoare renumite, ca acelea de la Karlovy-Vary, Vichy, Vals, Baden-Baden, Ems, Aix-les-Bains sau Kreuznach, au primit aproape de fiecare dată medalia de aur. Staţiunea Slănic Moldova se dezvoltă în ultimii ani şi în fiecare an găzduieşte peste 60.000 de vizitatori români şi străini.
     Statisticile anuale ale parohiei Târgu Trotuş - începând cu anul 1920 - menţionează separat aşezarea sub denumirea de "Satu-Nou-Băi" sau "Slănic-Băi", unde se afla un număr mic de credincioşi catolici. Ei au ajuns aici pe cale comercială, fiind atraşi de rentabilitatea oferirii de locuri turiştilor şi celor care veneau aici la cură balneară. Şi-au construit vile, mai mult din bârne şi vara le închiriau solicitanţilor.
     Biserica din Slănic Moldova a fost construită spre sfârşitul perioadei interbelice, din piatră, fiind sfinţită în ziua de 8 septembrie 1943. A fost filială a parohiei Cireşoaia până în anul 1990 când a fost înfiinţată parohia. La 31 decembrie 1993 înregistrează 306 familii, cu 984 de suflete. Având o poziţie geografică minunată, cu izvoarele de ape minerale tămăduitoare, aici s-a construit o casă cu cinci nivele (subsol, parter, şi trei etaje) care cuprinde casa parohială şi casa de odihnă şi tratament pentru personalul cultului. Casa are şapte camere disponibile pentru preoţii care fac concediu sau tratament.
     Hramul Bisericii este Adormirea Maicii Domnului - 15 august.